Migdałowa tarta ze śliwkami

Uwielbiamy śliwki! Każdego roku czekamy na późne lato i czas, kiedy będą dostępne te najsmaczniejsze.

Połączenie ich charakterystycznego smaku i aromatu idealnie komponuje się z  kruchym, maślanym spodem tarty, która na stałe zagościła w moim jesiennym repertuarze kulinarnym.

Lubię czas spędzony w kuchni po to, by dopieścić podniebienia bliskich mi osób – a tartę (mówiąc nieskromnie) robię podobno obłędną   🙂

tarta ze śliwkami

 Przepis jest bardzo prosty:

CIASTO:

  • 350 g mąki (pszenna 650 + szklanka krupczatki)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka olejku migdałowego / cukier migdałowy

WYPEŁNIENIE:

  • około kilograma dojrzałych śliwek – dobrze jest je wcześniej oczyścić z pestek, przekroić wzdłuż i zamrozić, wtedy można je bez problemu pokroić w drobne półksiężyce 

WYKONANIE:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, tak aby połączyć wszystkie składniki w gładką masę bez grudek. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

Następnie wylepiamy nim formę do pieczenia (ja mam formę ceramiczną – ciasto nie przywiera, dlatego też nie smaruje i nie wykładam jej już niczym – nie wiem jednak jak będzie w przypadku innej blaszki, dlatego profilaktycznie można ją jeszcze wyłożyć papierem do pieczenia).

Spód gęsto nakłuwamy widelcem, po to, by ciasto nie podniosło się podczas pieczenia.

Pieczemy 15 minut w 200 stopniach C.

Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i układamy pokrojone w cząstki śliwki.

Tartę ponownie stawiamy do piekarnika  – temperaturę zmniejszamy do do 170 stopni C i pieczemy około 30 minut.

Przed podaniem można ją jeszcze posypać płatkami migdałowymi.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s